SÄKERHET

Hästar är fantastiska djur! Vi ska komma ihåg att det också är stora djur. Hos oss på GHC sätter vi säkerheten först, och du ska kunna känna dig trygg att vistas i stallet och delta i ridlektioner och aktiviteter.

Det finns några grundläggande regler, som gör att vi i stor utsträckning kan förebygga olyckor. Den viktigaste regeln är att det ska vara lugnt i stallet och i ridhuset  - vi springer inte, och vi skriker inte. Vi går, och vi pratar som vi brukar. Naturligtvis behöver man inte smyga eller viska.

Försäkring
Genom ditt medlemskap i Gustavsbergs Ryttarsällskap omfattas du av en olycksfallsförsäkring via Svenska Ridsportförbundet och Folksam. 

Du kan läsa mer om försäkringen här.
 

Om olyckan ändå är framme
Vi har en händelse-/krisplan som tillämpas vid de tillfällen som olyckan ändå kan vara framme. 

Nedan kan du läsa mer om Svenska Ridsportförbundets skrivning i ämnet.

Ridkläder
Ridkläder så som stövlar/skor, ridbyxor, handskar, tröjor osv. står du som ryttare själv för. Det är viktigt att ha stövlar/skor med klack, så man inte riskerar att fastna i stigbygeln. Vi rekomenderar även skor med stålhätta.

Hjälm
Hjälmen är den viktigaste säkerhetsutrustningen, och måste vara en godkänd hjälm med tre-punktsfäste. Det finns hjälmar att låna på ridskolan om du inte har en egen. De finns i mittgången

Säkerhetsväst
Säkerhetsväst är idag en självklar del av ryttarens utrustning. Det finns säkerhetsvästar att låna på ridskolan om du inte har en egen, dessa hänger i mittgången.

Leda sin häst
Du leder själv ut din häst från stallet och in i ridhuset eller ner på utebanan, beroende på var ni rider lektion. Beroende på dina kunskaper och utbildningsnivå får du självklart hjälp vid hantering av hästen. Är du under 16 år ska du alltid bära hjälm när du leder en häst.

Uppsittning
Väl inne på ridbanan/ridhuset får man inte sitta upp innan din ridlärare säger till att du får. Se till att sadelgjorden och tränset är spända korrekt, din säkerhetsväst och hjälm sitter bekvämt och fastspänd. Det finns pall att låna vid uppsittning.

Avstigning
Lyssna på din ridlärare och ställ upp dig på medellinjen och sitt av när ridläraren säger till. Väl avsutten skall du dra upp stigbyglarna på båda sidorna.

Inne i stallet igen
Se till att hästen har grimma på så den inte rymmer. Ta av sadel och träns och lämna inte hästen ensam förrän du är säker på att den är fastspänd/boxdörren är stängd ordentligt.